Historier om Picasso


Øvrige ferie fortællinger


Uddrag af dagbogen med ferieminder og fotos fra forskellige år som turist i Europa, primært med Frankrig som destination.


Fortællingerne kommer ikke i kronologisk orden.

Historier om Picasso


Vi var for et par år siden sammen med en ung franskmand, halvt dansker og halvt franskmand, bosiddende i Nice:

 

Søndag, den 23.12,2012, Villefranche sur Mèr

Yann var ”un vrai Francais”, og hans argumenteren om vand ”du robinet ou de la bouteille” kunne ingen ende tage. Alt imedens han gestikulerede som ”un vrai Francais”, og selvom jeg eller K ind imellem prøvede at korte hans opposition af, ved hjælp af ord i en højere decibel, overhørte han totalt alt andet end sine egne ord og argumentationer. Det var lige før det var for meget for ”un vrai Danois”, men på den anden side, så kender vi disse franskmænd og deres, til tider, besynderlige mentalitet. Og vi opgav yderligere diskussion om man kunne drikke vandet fra vandhanen, eller om man burde købe det i flasker i supermarkedet.

 

Yann's mor var dansk, og hans far var franskmand, med en lægepraksis i Cannes. 

En af hans fars patienter i Cannes, en gammel chauffør, havde i sin ungdom kørt rundt med Picassos malerier i en gammel lastbil. Picasso boede på det tidspunkt i Antibes, og skulle så have flyttet alle sine malerier fra et atelier til et andet. Malerierne blev læsset på lastbilen og derefter overdækket med gamle sække som presenning. Det så aldeles tilforladeligt ud, og ikke et øje kunne drømme om, at lastbilen indeholdt meget værdifulde malerier.

 

En anden fortælling fra dengang:

En ung fattig tysker var så forlibt i Picasso’s malerkunst, at han absolut måtte eje et af værkerne, men vidste godt at det var fuldstændig umuligt at købe. Så han vovede at ringe på hans dør, og simpelthen spørge om han måtte få et af hans værker. Picasso inviterede ham indenfor,men viste ham først ud i køkkenet, hvor han fik noget at spise. Han må have set meget fattig ud. Bagefter viste han ham ud i atelieret, hvor der stod en række færdige værker. ”Værs’go’ at vælge !”. Historien melder ikke noget om, hvor rig tyskeren er i dag !


Klokken er 20:40 og vi er ved at være færdige med aftensmaden her lillejuleaften, fabriks-dybfrossen suppe + ristede ris med meget spredte kyllingestykker, ja, man skulle faktisk have øjnene helt ned i tallerkenen for at skelne kyllingestykkerne fra riskornene !

Men ok, ”salade verte” bagefter var som sædvanlig af god kvalitet. Det skal lige siges at K havde lavet en rigtig god pistou, eller hvad det nu hedder, til at blande i suppen.

Og efter gårsdagens udskejelser, finansielt, har der åbenbart ikke været råd til de store kulinariteter i dag.